4 Mart 2010

YouTube yasağına karşı afiş yarışması


MediaCat, genç tasarımcılar için başlattığı Catch-up adlı afiş tasarım yarışmasının üçüncüsü için start verdi. Sonuçları Nisan 2010 sayımızla birlikte verilecek MediaCat Tasarım adlı özel ekimizde yayımlanacak olan bu yarışmanın yeni teması, ‘Youtube yasağına yaratıcı itiraz.’

Bilindiği gibi Türkiye’de Youtube’a erişim, 2008 yılının başından beri yasak. Başka bir deyişle, şu anda Youtube’suz ikinci yılımızı da geride bırakmış durumdayız ve mevcut yasak kalksa bile Youtube’u daha yıllarca kapalı tutmaya yetecek 30 küsur yasak sırada bekliyor.
Bu yasak her şeyden önce işlevsiz ve anlamsız bir yasak. İsteyen herkes küçük bir işlem yaparak Youtube’a kolaylıkla erişebiliyor çünkü. Yarattığı ekonomik kayıp, ülke imajına verdiği zarar (Türkiye mizahi dünya haritalarına ‘Noyoutubeland’ diye konuyor), ülkenin internet trafiğinin önemli bir kısmının dolaylı yollar üzerinden gerçekleşmesi sonucu doğan enformasyon güvenliği açıkları işin cabası.

Genç tasarımcılar tarafından hazırlanacak afişlerde, Youtube yasağının bu anlamsızlığının ve zarar vericiliğinin vurgulanması gerekiyor.

Afişlerin en geç 18 Mart 2010 Perşembe gününe kadar MediaCat’ten Aşkın Baysal’a (askinbaysal@kapital.com.tr) ulaştırılmasını rica ediyoruz.

Gönderilen afişler değerlendirildikten sonra ilk 5’te yer alan afişler MediaCat Tasarım dergisinde yayımlanacak ve tasarımcılarına reklam, yaratıcılık ve tasarım konulu MediaCat kitapları armağan edilecek.

Hiç yorum yok: