2 Şubat 2010

Türkiye’nin en popüler köşe yazarları


MediaCat’in Nielsen işbirliği ile gerçekleştirdiği ‘Türkiye’nin en popüler köşe yazarları’ araştırmasının üçüncüsü tamamlandı. Türk halkının en çok fazla okuduğu, en beğendiği, en güvendiği ve kendini en yakın hissettiği köşe yazarlarının ortaya konduğu araştırmada, Emin Çölaşan ve Hıncal Uluç öne çıkan yazarlar.
Nielsen’in yüz yüze anket yöntemi kullanarak 16-64 yaş grubu arasında ve tüm SES gruplarındaki kadın ve erkeklerle gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye kentsel alanını temsil eden 13 ili kapsıyor. Bu iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın, Kırıkkale, Erzurum, Samsun, Bursa, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Adana ve Trabzon.

Araştırmanın sonuçları; 2009 yılında Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Kasım ve Aralık aylarında, toplam 7 bin 282 kişi üzerinden hazırlandı.
Gazete ve dergilerde; köşe yazılarının okunma oranının, en çok okunan, en beğenilen, en güvenilen ve en yakın hissedilen köşe yazarlarının belirlenmesini amaçlayan araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’nin yüzde 28’i gazete ve dergilerdeki köşe yazılarını okuduğunu belirtmiş.

EN FAZLA OKUNAN KÖŞE YAZARLARI

Köşe yazısı okuduğunu belirten kişilere “Beğenseniz de beğenmeseniz de yazılarını kaçırmadan mutlaka okuduğunuz ilk üç köşe yazarı hangisidir?” şeklinde yapılan sorgulamada Hıncal Uluç ilk sırada yer alıyor. Kendisini Emin Çölaşan ve Ahmet Altan izlerken, bu üçlüyü Bekir Coşkun ve Ayşe Arman takip ediyor. Bu beş ismin ardından gelen yazarlar çok az farklarla sıralanıyor.

EN BEĞENİLEN KÖŞE YAZARLARI

Yazıları en fazla beğenilen köşe yazarı sorgulamasında ise bu sefer ilk sırada Emin Çölaşan yer alıyor. Hıncal Uluç bu listede ikinci Ahmet Altan ve Bekir Coşkun ise yerlerini koruyarak üçüncü ve dördüncü sırada bulunuyor. Bu listenin beşinci sırasında Yılmaz Özdil var. Ayşe Arman ise bu listede dokuzuncu sırada ve tek kadın yazar olarak yer alıyor. Bu listede de söylenme oranı yüzde 2 ve üstünde olan yazarlar bulunuyor ve 14 yazar yer alıyor. Bu 14 yazarın beğenilme oranları da birbirine oldukça yakın. Geçen sene aynı listeye 13 yazar girmeyi başarmıştı.

EN GÜVENİLEN KÖŞE YAZARLARI

En güvenilen köşe yazarı sorgulaması sonucunda da bir önceki listeye göre ilk dört sıra değişmiyor. Emin Çölaşan, Hıncal Uluç, Ahmet Altan ve Bekir Coşkun sırasıyla en güvenilen ilk dört köşe yazarı. Bu listenin beşinci sırasında ise Kanal D Anchorman’i ve Posta yazarı Mehmet Ali Birand bulunuyor. Geçen sene en güvenilen köşe yazarı listesinde 11 yazar varken bu sene 10 yazarın yer almış olması ise başka bir detay.

EN YAKIN HİSSEDİLEN KÖŞE YAZARLARI

Önceki üç listede olduğu gibi en yakın hissedilen köşe yazarları sorgulamasında da ilk dört sıra değişmiyor. Sırasıyla Emin Çölaşan, Hıncal Uluç, Ahmet Altan ve Bekir Coşkun bu listenin de kare ası.

Hiç yorum yok: